Webové technológie 3.príspevok

Ahojte, tento blogový príspevok je ku predmetu Webové technológie vo vzdelávaní 🙂

Wiki vo vyučovaní

Na tretej hodine nášho semináru sme si hovorili o Wiki vo vyučovaní. Ukazovali sme si rôzne využitia v praxi aj na školách, taktiež aj prvé wiki a ich vznik.

S wiki mám ja osobne skúsenosti, vzhľadom na to, že som o wiki vo vyučovaní, konkrétne na informatike, robila bakalárku. Pred písaním bakalárky som sa s wiki nestretla. Vedela som, že existuje Wikipédia a aj som si všimla štýl, akým bola robená, dokonca som videla aj niekoľko podobných stránok, ale nevedela som, že sa to volá wiki a nieto, že sa to dá ešte použiť na vyučovaní.

Využitie wiki je naozaj široké. Hovorili sme si, že sa dá použiť na kolaboratívnu tvorbu rôznych materiálov, na projektový denník, štýl webstránky triedy/školy, dokonca je tu aj využitie na kolaboratívnu tvorbu príbehov už v nižších ročníkoch atď… Páčil sa mi návrh, ktorý povedala jedna zo spolužiačok, že by sa dala využiť aj tak, že učiteľ by zverejnil nejaké materiály/príklady, v ktorých by boli zámerne chyby a úlohou žiakov by ich bolo nájsť a opraviť.

Z výskumu, ktorý som ku bakalárskej práci robila (z vlastných výsledkov, aj toho, čo som našla o rôznych wiki na školách najmä v zahraničí) vyplývalo, že aj napriek tomu, že wiki nebola vymyslená na školské účely, má veľký potenciál na to, aby bola použiteľná na školách. Prečo? Wiki, konkrétne MediaWiki (druh platformy wiki, na ktorom funguje aj Wikipedia), sa dá nastaviť rôznymi spôsobmi a existujú ku nej aj rôzne pluginy, ktoré ju dokážu ešte viac vylepšiť. Napríklad dá sa nastaviť tak, že pridávať/mazať/editovať príspevky môže hocikto, ale dá sa to nastaviť aj tak, aby to vedeli iba prihlásení používatelia. Ale čo ak mám viac skupín, s ktorými chcem robiť to isté a nechcem, aby si príspevky videli a mohli upraviť/zámerne poškodiť? Dajú sa nastaviť menné priestory, do ktorých viem pridať len určitých používateľov a takto dokážem skryť stránky pred neželanými očami. Takto sa ku materiálom dostanú len žiaci, nikto iný.

Ďalšie super pluginy boli už spomínané na hodinu, ActivityWatch, v ktorom sme mohli vidieť aktivitu žiakov a dokonca im tam aj prideľovať hodnotenie. Existujú aj rôzne lepšie editory na písanie, vkladanie obrázkov atď… aby to bolo čo najpohodlnejšie a najľahšie pre žiakov. Super bolo, že sa tu dajú robiť odkazy na stránky, ktoré sú už urobené vo wiki. Tak sme mali so žiakmi jednu spoločnú stránku, na ktorej našli odkazy na všetky ostatné stránky a vedeli sa ľahko preklikať ku materiálom… Atď… je toho veľa. V podstate väčšina žiakov sa naučila aj spolupracovať takýmto spôsobom a taktiež keďže si vytvorili vlastné materiály, učilo sa im z nich lepšie, ako z materiálov od učiteľa alebo z knihy. Myslím si, že to malo viac pozitív ako negatív pre žiakov.

Musím však povedať, že to sledovanie stránok, kontrola kto koľko urobil atď…. je pomerne časovo náročná (hlavne ak to učiteľ robí naozaj poctivo), avšak dá sa to tam dosť pekne a pohodlne sledovať. Existuje tam história + porovnávanie histórie, plus sledovanie aktivity žiakov cez ten plugin, vidieť aj diskusiu atď… Mne osobne sa wiki páčila a taktiež si ju viem predstaviť na vyučovaní, podobne ako blog 🙂

 

Komentáre píšte tu dole, stačí dať meno/prezývku a mail. Kvôli GDPR uvádzam, že keď skončí tento predmet, tak tie maily potom zmažem 🙂 Ak by vám to napísalo prípadne nedalo komentár automaticky, pravdepodobne čaká na schválenie (kvôli nejakému slovu, čo ste použili a podobne), ja ho schválim, prípadne mi napíšte.

2 komentáre

  1. Klára Kuncová

    Máš pravdu, spôsobov využitia wiki vo vyučovaní je mnoho. Určite aj kolaboratívne učenie je veľmi prospešné pre žiakov. Výhodou je tá kontrola, práce jednotlivca na celku. Kontrolovanie akejkoľvek práce žiakov je náročná a tu určite ešte náročnejšie.

  2. Hricková Ivana

    Áno súhlasím s tebou, že je to super keď vieš schovať prácu žiakov pred neželanými návštevníkmi. Tiež si viem predstaviť zaradiť niečo také do vyučovania. Spolupracovať možno aj s viacerými školami. Alebo aj štátnymi na projektoch. Samozrejem ak opíše určite je to veľmi časovo náročné.

Comments are closed.