IT-Challenge 1/2019

Ahojte, rozhodla som sa, že pre vás pripravím každý mesiac IT Challenge, ktorá sa bude týka robotiky, informatiky, programovania, grafiky a podobne… Zapojiť sa môžu deti z CVČ z krúžkov DT, robotický, programovanie, ale ak chcete, môžu sa zapojiť aj iní ľudia/deti, ktoré nechodia na naše krúžky do CVČ. Pri tejto výzve vám bude stačiť mať k dispozícii akéhokoľvek robota / robotickú stavebnicu. Vyskúšajte splniť túto IT výzvu 🙂

Robotický poštár

Zadanie:

Naprogramujte robotického poštára. Poštár môže byť akýkoľvek robot, ktorý sa dá programovať (Lego Mindstroms, Lego WeDo, Lego Boost Albi, Bee-Bot, Sphero, Ozobot, Code-a-pillar, ale ak vieš, môžeš skúsiť aj Microbit alebo čokoľvek iné).

Naprogramujte robota tak, aby navštívil jednotlivé domy, ktorým akože zanesie poštu (zanesenie pošty môžeš urobiť názorne – robot položí papierik, alebo iba akože, že robot pri dome vydá nejaký zvuk, zasvieti a podobne…, je to na tvojej kreativite, alebo iba príde k domu… závisí aj od použitého robota).

Ulica, na ktorej má robot roznosiť poštu, má mať takéto rozmiestnenie domov:

Ulica s domami

Trasu urobte čo najkreatívnejšie. Domy môžu byť z Lega, môžu to byť hračky, skladačka z papiera, knihy,…. Je to na vás. Ak používate robota, ktorý chodí po napr. kreslených čiarach, využite papier, farebné kódy…. Môžete programovať cez aplikácie, priamym režimom na robotovi, pripájajúcimi blokmi na robota, programovacím prostredím…. hocijako, ako to daný robot umožňuje.

Odovzdanie:

Vytvorte plochu, kulisu, pripravte robota, naprogramujte robota. Ak to máte, natočte celú jeho trasu na video a pošlite ho / ukážte na krúžku / zaveste na youtube.com …. + celý kód buď uložte/odfoťte ak je to cez aplikáciu na programovanie, ak je to priame programovanie, tak napíšte celú postupnosť príkazov, ktorú ste použili / aké pripíjacie bloky ste použili / aké čiarové kódy ste použili atď… Proste pošli aj svoj kód.
Pri odovzdaní napíš meno svojho tímu (môžete na tom pracovať koľkí chcete), váš vek a akého robota ste použili.
Výzvu môže odovzdať ktokoľvek, kto chodí na naše IT krúžky v CVČ alebo hocikto, kto chce skúsiť robotickú výzvu.

Vypracované zadanie odovzdajte na krúžku alebo mailom ivigeoinf(a)gmail.com do konca januára 🙂
Keďže nemáme sponzora na ceny, zatiaľ súťažíme len pre vlastné zdokonaľovanie sa 🙂 Podľa mňa stojí za to aj to… 🙂

Zvládneš túto robotickú výzvu aj ty?

Vaše riešenia:

Video z robotického krúžku – deti programovali Lego Boost, Ozobota, Bee-Bota, Albiho.