Vedecko-technická exkurzia do Bratislavy

Cez polročné prázdniny sme s deťmi z krúžkov digitálne technológie a robotický krúžok z Centra voľného času v Šali absolvovali exkurziu do Bratislavy s informaticko – vedecko – technickým zameraním. Exkurzia sa vydarila, bolo skvele 🙂

Dňa 1.2.2019 v piatok (počas polročných prázdnin) sme boli v zostave 16 detí (z toho 14-ti navštevujúci naše IT krúžky, 2x boli súrodenci), 5 rodičov a 2x pedagogický dozor na exkurzii v Bratislave.

Cestovali sme hneď ráno o ôsmej vlakom zo Šale smer Bratislava hlavná stanica. Odtiaľ sme cestovali električkami až do „Zážitkového centra vedy Aurelium, kde sme mali rezervovaný vstup od 10:00. Centrum bolo perfektné. Najprv sme si pozreli laserovú show, potom nám predstavili exponáty vo Faradayovej klietke a zvyšok exkurzie si mohli deti individuálne skúšať a prezerať exponáty týkajúce sa fyziky, optiky, elektriny, robotiky… V centre sme strávili necelé dve hodiny, ale vydržali by sme aj dlhšie, keby nás netlačil čas 🙂

Po Aureliu sme sa zviezli električkou č. 4 na začiatok Karlovej Vsi, kde sme si v Prírodovedeckej fakulte UK dali obed. Po výdatnom obede sme sa presunuli do vedeckého centra, kde sme navštívili „Tvorivú dielňu Fablab. Pracovníci Fablabu nám najprv predstavili svoju dielňu. Ukázali nám, čo všetko tu vyrábajú prevažne s deťmi a študentami. Ukázali nám vyrezávanie laserom do dreva, šijací stroj, výrobky z 3D tlačiarne, robotickú časť a vinylové vyrezávanie s nažehlovaním. Potom bol pre deti pripravený workshop.

Tašky s podtlačou robota. V pravej taške vidieť aj jednu z drevených kľúčeniek.

Deti z krúžkov DT mali pripravené obrázky, ktoré sme spolu robili na krúžku v Inkscape. Tieto obrázky im vyrezali a nažehlili na pripravené tašky, ktoré pre nás zakúpilo Centrum voľného času. Pre deti z robotického krúžku a niektoré z DT, bol pripravený obrázok, ktorý som im vytvorila doma. Obrázok znázorňuje robota s nápisom CVČ.
Ďakujeme pracovníkom Fablabu, ktorí sa veľmi pekne a trpezlivo venovali deťom a rodičom, i keď nás bolo na malú dielňu celkom dosť.

Potom si každé dieťa mohlo v Inkscape vytvoriť vlastný návrh kľúčenky, ktorú mu následne vyrezali do drevenej preglejky pomocou laseru. V tvorivej dielni sme strávili niečo okolo 3 hodín. Každé dieťa nakoniec odišlo domov so suvenírmi v podobe plátenej tašky s podtlačou a s drevenou kľúčenkou.

Po tomto vyčerpávajúcom dni plnom zážitkov sme sa pobrali autobusom na stanicu, kde sme nastúpili na vlak smer Šaľa. Domov sme dorazili niečo po 18-tej. Deti boli perfektné, šikovné, dobré, plné podnetných otázok a rodičia, ktorí robili pomocní dozor nám taktiež veľmi pomohli. A samozrejme s pomocou kolegyne Peťky, mala exkurzia bezproblémový priebeh.

Verím, že na tento skvelý deň deti z krúžkov tak ľahko nezabudnú 🙂