Filmy a seriály s IT tematikou

K napísaniu tohto článku ma inšpiroval príspevok vo facebook skupine „Učíme informatiku“. Rozhodla som sa podeliť o to, ktoré filmy a seriály s IT tematikou som videla ja a ktoré odporúčam pozrieť si 🙂 Aké filmy a seriály na informatiku? Sedem tipov na filmy a seriály s IT tematikou…

Filmy a seriály s IT tematikou často poukazujú na to, ako ovplyvňujú technológie náš život. Z tejto veľkej skupiny filmov sa väčšina zaoberá práve tým zlým… zlým veciam, ktoré so sebou používanie IT technológií prináša.

Preto skôr, než sa pustíte do niektorých z týchto filmov, naozaj venujte pozornosť tomu, pre koho alebo od akého veku sú vhodné tieto filmy/seriály. Nie som psychológ, preto to neviem posúdiť, ale viem, že niektoré filmy a seriály niektorí proste nezvládnu. Aj ja si často krát zakrývam oči alebo to jednoducho nedokážem dopozerať. Na niektoré veci ale treba upozorniť, ale so žiakmi, deťmi, treba o tom jednoducho viesť diskusiu, porozprávať sa o filme, odpovedať na ich otázky… je to dôležité… Najlepšie je, ak si učiteľ/rodič pozrieť film/seriál vopred, aby usúdil, či je na to už jeho dieťa pripravené…

Najprv začneme ľahšími až postupne náročnejšími…. 🙂

Stážisti (The Internship)

Film o dvoch mužoch v strednom veku, ktorí sa stanú stážistami vo firme Google. Sú tam pochopiteľne najstarší, medzi nimi mladí, väčšinou študenti. Snažia sa tu presadiť a možno priniesť niečo nové aj do takejto veľkej firmy. Film je vhodný od 12 rokov. Čo je fajn, je to taký ľahší film, komédia. Vidno v ňom ako sa pracuje vo veľkých IT firmách, ako sa zaúčajú stážisti…

Ready player one

Film natočený podľa knihy. Prečítaná kniha ma veľmi nebavila, pretože nie som veľký hráč, ale deti ktoré bavia pc hry, to bude baviť. Je to o virtuálnej realite, o ľuďoch v nej a zároveň naživo. Dej sa odohráva v roku 2045. Veľa sa tam hovorí o hernej histórii. Odporúčajú ho od 12 rokov, s čím súhlasím.

Sociálna sieť (The Social Network)

Film o založení sociálnej sieti Facebook. Trošku zvláštny film… je to urobené na štýl drámy. Videla som ho dvakrát, zanechal vo mne taký neutrálny dojem, že sa k nemu neviem moc vyjadriť… Tiež je vhodný až od 12 rokov, možno aj kúsok viac by som dala hranicu….

Kód Enigmy

Tento film nám poradil učiteľ na vysokej škole vrámci jedného predmetu. Film hovorí o živote Alana Turinga (matematik, kryptoanalytik), ktorý je tvorcom turingovho stroja, predchodca počítaču. Podarilo sa mu vytvoriť stroj, ktorý prelomil kód nemeckého šifrovacieho stroja Enigma. Film odporúčajú od 12 rokov, možno by som posunula hranicu ešte kúsok vyššie.

The circle

Dobrý film s divným koncom, čakala som koniec, ktorý by to celé nejako vhodne zakončil, čo sa nestalo. Film však poukazuje na vplyv sociálnych sietí, ktoré zasahujú do celého života ľudí a vplyv zdieľania všetkého. Tiež odporúčajú od 12 rokov, tiež by som posunula ešte kúsok vyššie.

#martyisdead

Rýchly český seriál, ktorý sa dá pozrieť na Mall tv. Má 8 častí, ktoré majú 10-15 minút, seriál sa dá pozrieť tak za hodinu a pol. Seriál ukazuje na vplyv kyberšikany na 15 ročného Mártyho, ktorý kvôli nej viacmenej aj zomrel. Silný príbeh. Skôr od 15 rokov vyššie a mala by nasledovať určite diskusia s deťmi o tom, lebo je to náročné….

Black mirror

Veľmi dobrý seriál, ktorý sa dá pozrieť na Netflixe. Má 5 sérií, spolu 22 častí, každá zhruba po hodine. Časti na seba nenadväzujú, ukazujú akoby blízku budúcnosť, že čo sa stane s technológiami, kam sa posunú a väčšinou poukazujú na nebezpečenstvá, ktoré s nimi súvisia. Nie je však pre deti! Povedala by som, že od 16 rokov a vyššie. Takže skôr stredoškoláci a dospelí.

Momentálne mi už nenapadajú žiadne filmy a seriály. Budem rada, ak mi napíšete nejaké tipy aj vy. Ak ma napadne zase niečo nové, tak možno pridám ďalší príspevok.

Máte tip na dobrý seriál alebo film s IT tematikou? Poznáte tieto filmy? Napíšte mi do komentárov (fb komentáre) 🙂