Ako spárovať micro:bit s prehliadačom

Ako spárovať micro:bit s prehliadačom na počítač/notebooku. Návod pre deti z mojich krúžkov 🙂

Ak chceš micro:bit spárovať s mobilom/tabletom/iPadom, tak na to si musíš pozrieť návod na internete. Mne sa do neporadilo, keď som to skúšala.Najprv si musíš stiahnuť aplikáciu micro:bit, potom povoliť bluetooth, polohu, súbory a neviem čo ešte a potom podľa návodu spárovať micro:bit so zariadením. Mne to nešlo, ale tebe to možno pôjde, je k tomu tento návod na nete vo forme videa (je tam android aj ios).

Najviac sa mi osvedčilo programovanie na počítači/notebooku a spárovanie s prehliadačom….

Spárovanie s prehliadačom:

Skôr než začneš párovať, uisti sa, či používaš dobrý usb kábel!!! Musí prenášať dáta. Najlepšie je používať ten, ktorý si dostal priamo k micro:bitu.

Pozn. Najnovšie sa prostredie makecode dokáže spárovať s micro:bitom aj samé. Možno nebude potrebné vykonať všetky z týchto bodov.

  1. Pripoj micro:bit pomocou usb kábla k počítaču/notebooku. Tvoj počítač/notebook ho musí rozoznať. V „Tento počítač“ sa ti musí objaviť micro:bit, podobne ako pripojený usb klúč:
    klikni pre zväčšenie obrázku

    Ak sa neobjavil, niečo je zle. Skús iný usb port, vystiahni a znovu zasuň… Alebo sa uisti, či máš Windows 10 (alebo aspoň Windows 7 alebo 8). Skontroluj, či používať kábel, ktorý bol k micro:bitu. Kábel musí byť dátový! Nie všetky káble, ktoré sú napr. k mobilovej nabíjačke sú aj dátové.

  2. Otvor si ideálne prehliadač Google Chrome.
  3. Otvor si webstránku MakeCode Micro:bit (klik).
  4. Vytvorte nový projekt.
  5. Môžete si nastaviť jazyk (niekomu prehliadač sám prekladá do slovenčiny), lepšie je nastaviť si slovenčinu priamo tu.

    klikni pre zväčšenie obrázku
  6. Ideme spárovať zariadenie. Možno ti prostredie spárovalo micro:bit samé (to je novinka v prostredí). Vtedy v nastaveniach nie je táto možnosť. Či sa ti micro:bit spároval sám od seba, vieš overiť tak, že dáš hneď stiahnuť. Ak ti micro:bit bliká a neuložil sa ti kód do počítača, máš ho v micro:bite. Ak sa ti nepodarilo môžeš pokračovať ďalej podľa tohto návodu:
    Znovu klikni na nastavenia (ozubené koliesko) a vyber Pair device (alebo Spárovať zariadenie) alebo niečo podobné. Všimni si ikonku pri tom slove. Malo by to byť tretie v poradí.

    klikni pre zväčšenie obrázku

    Ak to tam nemáš, je problém. Skús ešte raz vytiahnuť kábel od micro:bitu a znovu ho pripojiť. Skontroluj si, či si v Google Chrome a či ti micro:bit ukazuje v Tento počítač. Ak to stále nejde, tak máš buď starý chrome, že nie je aktualizovaný alebo nemáš Windows 7 a vyšší. Alebo skús iný prehliadač napr. Edge alebo Mozillu a skús, či tam to nejde tiež. Alebo je ešte jedna možnosť, ktorú spomeniem úplne na konci.
    Ak vám neukazuje v nastaveniach Pair Device – kliknite vľavo dole tam kde je stiahnuť – sú také tri bodky vedľa seba. Tam Pair Device nájdete tiež!

  7. Vyskočí ti takéto okienko. Znovu klikni na Pair device – na to fialové.

    klikni pre zväčšenie obrázku
  8. Potom vy ti malo vľavo hore vyskočiť okienko. Klikni na riadok s micro:bitom. Pozor! Ty tam môžeš mať napísané niečo úplne iné! Každý micro:bit má iné označenie!!!! Potom klikni na modré Pripojenie / Pripoj / Pair…
    klikni pre zväčšenie obrázku

    Ak ti v okienku neukazuje micro:bit, niečo je zle. Znovu treba skontrolovať: či ti micro:bit ukazuje v Tento počítač. Či si v Google Chrome, či máš Windows 7,8 alebo 10, či nemáš starú verziu Chrome. Alebo je ešte jedna možnosť, ktorú spomeniem na úplnom konci.

  9. Teraz si vyskúšaj, či si pripojený. Zo Základných príkazov si vyber niečo na vykreslenie… napr. srdiečko, alebo text…. A stlač Stiahnuť (Download).

    klikni pre zväčšenie obrázku
  10. Počas sťahovania by ti mal micro:bit zozadu začať blikať, keď dosťahoval program, mal by prestať blikať zozadu. Na micro:bite by si mal vidieť to, čo si si dal vykresliť/vypísať.
  11. Teraz môžeš programovať! 🙂 Veľa šťastia s micro:bitom.
  12. Ak sa ti stane niečo takéto (začne ti súbory sťahovať do počítača) alebo že klikáš na sťahuj a nič sa nedeje, tak sa ti micro:bit odpojil. Treba ho vysunúť a znovu zastrčiť do pc a odznovu spárovať. Z času na čas sa to stane.

    klikni pre zväčšenie obrázku

Ak ti to stále nefunguje a už si skontroloval aj toto:

  • micro:bit je káblom pripojený k počítaču
  • kábel je dátový – prenáša dáta (ideálne použiť ten, ktorý bol priamo k micro:bitu)
  • micro:bit je vidieť v „Tento počítač“ (ak ho nevidieť, máš asi niečo s káblom)
  • používam Google Chrome, nemám nejakú veľmi starú verziu prehliadača
  • nefunguje to ani v inom prehliadači (napr. v novom Edge mi išlo tiež spárovať)

Ak stále nefunguje, tak môžeme skúsiť ešte toto:

A) Skontroluj Driver na micro:bite: Micro:bit má v sebe  možno starý driver a treba ho aktualizovať. Treba to urobiť takto:

klikni pre zväčšenie obrázku
  • Otvorte si micro:bit v Tento počítač a kliknite na details.
  • Skontrolujte Interface Version – čím vyššie číslo, tým je novšia. Treba mať myslím vyššiu ako 0243 alebo 0245.
  • Každopádne si môžete do micro:bitu stiahnuť najnovšiu verziu z tejto webstránky.
  • Stiahnite si firmware for micro:bit (verzia podľa micro:bitu, ak máš microbit nemá zabudovaný reprák, tak máte v1, inak v2 – napr. na obrázku pri 10.bode je v1).
  • Stiahnutý súbor treba natiahnuť/prekopírovať do micro:bitu ako keby vkladáte súbor na usbčko (alebo kopírovať – prilepiť)

    klikni pre zväčšenie obrázku

B) Ak vidíš v Tento počítač micro:bit, môžeš do neho nahrávať kód ručne:  Urobíš to tak, že klikneš na stiahnuť v prehliadači (ako v bode 9.), súbor sa ti uloží do stiahnutých súborov  / downloads / prevzaté súbory (ako v bode 12) a presunieš ho do micro:bitu podobne ako v poslednom bode, obrázok tuto vyššie nad týmto odsekom. Tak to funguje vždy.

C) Ešte je jedna krajná možnosť – existuje aj offline editor MakeCode, ktorý si inštaluješ do počítača. Počítač by sa s micro:bitom mal spárovať potom sám. To som použila len v krajnej možnosti, ak žiadna z mojich rád nefungovala…

Ak to aj tak nejde, tak ti už neviem pomôcť…. odpovede hľadaj na internete… Pomohli ti moje rady? Nechaj mi komentár….