Otvorili sme Detský svet vedy a techniky v CVČ Šaľa

V utorok 1.10.2019 sme otvorili Detský svet vedy a techniky v Centre voľného času v Šali.

Ale poporiadku…. ako to začalo?

Minulý rok niekedy okolo októbra som uvidela na Facebooku reklamu, že cez Nadáciu Slovenskej Sporiteľne a jej grant #mamnato , sa dá získať 8000€ prakticky na čokoľvek, čo môže pomôcť širokému okruhu ľudí.

Zaujala ma kategória týkajúca sa vzdelávania a voľného času, do ktorej zapadalo Centrum voľného času. Spolu s pánom riaditeľom a pani zástupkyňou sme napísali projekt „Detský svet vedy a techniky“. Cieľom nášho projektu bolo získať financie na obnovu didaktických a materiálnych pomôcok v CVČ. Z výhry sme chceli zmeniť opotrebované vybavenie v počítačovej miestnosti a nakúpiť nové počítače, roboty.

S naším projektom sme sa dostali do užšieho výberu a postúpili do hlasovania. Počas januára prebiehalo veľmi napísané hlasovanie. Do poslednej chvíle sme nevedeli, či sa nám podarí dostať medzi 10 výherných projektov. Od prehry nás nedelilo len 14 hlasov. Vďaka podpore ľudí, detí a rodičov, sa nám podarilo získať dostatočný počet hlasov. Ďakujeme za každý hlas.

Postupne sme začali nakupovať nové vybavenie – stoly, stoličky, notebooky, robotické stavebnice. Z financií CVČ sa nám podarilo zas vymeniť elektrinu a dátové káble, vymaľovať miestnosť, kúpiť protihlukové nástenky, závesy…. Až sa nám podarilo kompletne prerobiť a vynoviť starú počítačovú miestnosť.

Vďaka vyhranému projektu, mesto umožnilo vytvoriť nové pracovné miesto pre mňa, za čo im ďakujem. V novovybudovanom Detskom svete vedy a techniky čakajú na deti, či dospelých do 30 rokov tieto záujmové útvary:

  • Programovanie Mix
  • Programovanie v Pythone – začiatočníci, pokročilí
  • Robotický krúžok – začiatočníci, pokročilí, súťažná skupina
  • Digitálne technológie – začiatočníci, pokročilí, experti
  • ale aj Geografický krúžok a Postcrossing.

Otvorená je aj Klubovňa PC a spoločenských hier, kde si môžu prísť deti naprogramovať nejakú hru alebo robota, som im k dispozícii na pomoc s domácimi úlohami z informatiky, programovania a geografie, môžu si zahrať počítačovú alebo spoločenskú hru so svojimi kamarátmi.

Verím, že všetci návštevníci ocenia našu snahu a budú sa s úctou správať k novým veciam, aby mohli ešte dlho slúžiť mnohým deťom. Tiež verím, že aj takýmito malými krôčikmi sa nám podarí zlepšiť technické zručnosti u detí a prispejeme k výchove nových malých programátorov, ITčkarov 🙂

Iveta