Micro:bit ring:bit Car Kit v2

Vyskúšala som nové príslušenstvo k micro:bitu, konkrétne micro:bit ring:bit Car kit v2.

Ring:bit a druhý micro:bit, ktorý slúži ako ovládač

Toto autíčko sa ovláda veľmi jednoducho a dobre sa s ním pracuje. Určite ho odporúčam 🙂

Stavanie: Trvalo nám to postaviť približne 40 minút. Stavali sme to pomaly, pretože už pri inom type autíčka sa nám pokazil motorček, ak sme ho príliš utiahli. Preto sme dávali veľký pozor. Myslím si, že nie každé dieťa to zvládne samé postaviť. Skôr by to malo stavať s rodičom. Šróbovák bol priamo v obale. Návod bol trošku skreslený, nevedeli sme, či sme všetko správne zapojili. Pri spustení som zistila, že sme opačne zapojili motory, ale zmenila som to iba v kóde (neprepájali sme to už fyzicky tak, ako to malo byť). V návode im záhadne nezavadzajú káble a všetko presne zapasuje na svoje miesto…. tak je to ale asi pri všetkom 😀 Treba si pripraviť aj tri tenšie baterky AAA.
Kolieska sú pogumované a hrubé. Pekne jazdí po podlahe. Neviem či sme niečo zle nastavili, ale trošku sa  mi odchyloval z dráhy – nejde úplne rovno, priamočiaro (ale to je pri robotoch bežné).

Programovanie: V návode, ktorý bol v krabici písali aj o programovaní cez mobil/tablet. Hneď som to chcela vyskúšať, keďže som nemala so sebou druhý micro:bit. Chcela som skúsiť len naprogramovať nejakú krátku trasu – dopredu, dozadu, otoč sa. Absolútne nám nešiel spárovať micro:bit, ktorý bol k autíčku, k mobilu. Skúšala som to neskôr aj s iným zariadením ale stále mi to nefungovalo. Preto som prešla na programovanie cez počítač a prehliadač, ktoré mám osvedčené.
Do makecode je potrebné pridať rozšírenie RingbitCar. Na začiatku je potrebné nastaviť, ku ktorým pinom je pripojené ľavé a pravé koleso (to je to, o čom som písala vyššie pri stavaní). Nebavilo ma programovať to autíčko bez ovládača, tak som si z druhého micro:bitu urobila ovládač. Akým smerom sa má pohybovať mu ovládať posiela cez rádiové spojenie. Celé programovanie mi zabralo len pár minút.
Program som urobila veľmi jednoducho. Dal by sa urobiť aj lepšie:

Program pre micro:bit, ktorý slúži ako ovládač.

Program pre micro:bit na autíčku bol trošku zložitejší. Nie je dokonalý, nefunguje to na 100 percent, ale na to, že bol vytvorený v priebehu pár minút, tak autíčko je plne funkčné:

Program pre micro:bit na autíčku

Tieto moje malé programy si môžete stiahnuť aj tu: microbitautonaovladanie.zip

Funguje to asi takto:

Koľko to stojí? Bez micro:bitu (toho čo je na autíčku) okolo 25€, s jedným micro:bitom okolo 40€

Ďalšie rozšírenia: Existujú k nemu aj ďalšie rozšírenia, ktoré sa dajú dokúpiť – napr. sonar:bit, tracking modul alebo led bar. Vtedy sa už autíčko podobá viac na robota. Dokáže chodiť po farebnej čiare podobne ako robot Ozobot alebo sa vie vyhýbať prekážkam.

Porovnanie s „MOVE mini buggy kit for bbc micro:bit“ (konkrétne tento model): S  move mini buggy autíčkom som mala zlé skúsenosti, preto som sa bála, či bude ring:bit dobrý. Ring:bit je úplne super oproti move mini. Konkrétne verzia, ktorá je na obrázku nemala absolútne pogumované koliečka. Autíčko nejazdilo takmer po žiadnom povrchu, stále sa iba prešmykovalo. Ďalej jeho stavanie bolo veľmi zložité. Trvalo nám to skoro 2 hodiny a natrápili sme sa. Veľmi treba dávať pozor na to, kde sa dá ktorý šróbik. Pri pripájaní motoru ku kolesu sa nám aj pretočil motorček, to znamená že sa znefunkčnil. Programovanie tohto modelu bolo omnoho náročnejšie než programovanie ring:bitu a nedosiahla som požadovaný efekt. Toto autíčko move mini sme už nepoužili ani raz, čo mi príde ako škoda peňazí…. Stojí približne toľko, ako ring:bit.

Podarilo sa vám naprogramovať autíčko move mini tak, aby bolo funkčné? Možno sme na to išli nesprávne, neviem… Ring:bit sa mi páči omnoho viac 🙂
Pracovali ste už s ring:bitom? Čo na neho hovoríte vy? Mne sa toto autíčko veľmi zapáčilo…..

Tak toto bola taká moja malá recenzia, skúsenosť, tip ako som s ring:bitom pracovala ja. Ak máte iné skúsenosti, budem rada, ak sa o ne podelíte 🙂