Deň robotiky v CVČ Šaľa 13.5.2023

Tento rok v máji 2023 sme v CVČ Šaľa uskutočnili Deň Robotiky pre deti, rodičov, nadšencov informatiky a robotiky, ľudí z nášho mesta… Tento článok sme poslali do miestnych novín, ale uverejnili ho vo veľmi okresanej forme iba pár vetami. Príde mi škoda, že sa nikde inde nedá dočítať o tomto skvelom dni.

Príprava robotického dňa mi zabrala niekoľko mesiacov, s deťmi som na ňom intenzívne pracovala niekoľko týždňov. Krátko pred týmto dňom a v ten deň, mi pomohlo aj niekoľko kolegov, aby to všetko prebehlo v poriadku. Bolo to dosť náročné a stresujúce to všetko pripraviť a povedala som si, že sama sa do takej veľkej akcie už nepustím. Bolo toho veľa. Pripraviť všetky programy, roboty, zariadenia, pripraviť na prezentovanie a ukážky takmer všetkých krúžkarov (50 detí), rozdeliť im úlohy, pripraviť grafiku, rozvešať to, pripraviť všetky stanoviská, tombolu, zohnať aspoň drobných sponzorov, atď atď atď…. Bolo toho hrozne veľa. Najviac mi pomohla kolegyňa, ktorá pripravila moderátorov podujatia, ktorých som už potom počas dňa nemusela riešiť, lebo to zvládali, aj za pomoci ďalšej kolegyne, ktorá bola v ten deň s nimi.

Deň prebehol v dvoch takmer identických častiach – 2 hodiny doobeda, pauza na obed a 2 hodiny poobede. Príprava priestorov nám zabrala celý predchádzajúci deň a upratovanie niekoľko hodín po akcii a následné triedenie a ukladanie všetkých vecí na svoje miesto ešte niekoľko dní.

Osobne to považujem za jeden veľmi vydarený deň, na ktorom sa ukázala snaha detí a snáď aj moja snaha, že sa do svojich krúžkov snažím dať všetko, čo viem, aby som tie deti naučila čo najviac a snáď aj viedla správnym smerom…. Odozvy boli dobré, verejnosti sa podujatie páčilo.

Ak by mi s tým niekto viac pomohol, aby sme si rovnomerne rozdelili prácu, možno raz sa ešte do podobnej akcie dám…. uvidíme, či na to aj niekedy ešte bude príležitosť…
Pre deti, ktoré podujatie pripravovali bol tento deň tiež veľkým zážitkom.

Teraz si môžete prečítať spomínaný článok:

DEŇ ROBOTIKY V CVČ ŠAĽA

Členovia záujmových útvarov robotiky a digitálnych technológií sa pod vedením svojej vedúcej PaedDr. Ivety Demkovej viac ako mesiac intenzívne pripravovali na svoj veľký deň – na Deň robotiky.

Hlavným organizátorom tohto zaujímavého podujatia bolo CVČ Šaľa. Partnermi podujatia boli firmy Amazon STEM Kindloteka, Admasys, Merchant, ZŠ s MŠ P. Pázmánya a ďalšie firmy a inštitúcie, ale najmä rodičia detí.

sobotu 13.mája 2023 sa priestory CVČ naplnili návštevníkmi, ktorí so záujmom objavovali svet moderných technológií a robotiky. Do prípravy a realizácie tohto nezabudnuteľného podujatia sa zapojili nielen členovia záujmových útvarov CVČ, ale aj zamestnanci CVČ a už spomenutí partneri podujatia. Organizačný štáb tohto podujatia tvorilo takmer 50 detí vo veku od 6 do 15 rokov a na realizácii sa podieľali aj bývalí členovia záujmového útvaru digitálnych technológií.

Návštevníci sa so záujmom oboznamovali s prácou na jednotlivých stanoviskách. Navštívili IT kútik a overili si svoje vedomosti z hardvéru, obdivovali LEGO výstavu a mali možnosť vidieť ukážky zo súťaže First Lego League a iných Lego robotických stavebníc. V šachovej zóne si mohli overiť svoju logiku a stratégiu. Deti na jednotlivých stanoviskách veľmi profesionálne  prezentovali svoje projekty a zapojili návštevníkov do práce s Micro:bitom, Makey Makey, Scratchom a rôznymi robotmi. Návštevníci si mohli vyskúšať aj virtuálnu realitu, 3D pero a Play Station 4. Deti po návšteve všetkých stanovísk získali veselé pečiatky a po nazbieraní pečiatok si mali možnosť vybrať niektorú z cien, medzi nimi aj plyšového maskota firmy Amazon.

K zaujímavých projektom detí určite patrila aj priestorová interaktívna Activity Board pre najmenších, ktorú vytvorili Dagmarka a Natálka. Dnes už môžeme s hrdosťou napísať, že dievčatá zo záujmového útvaru robotiky postúpili do finále celoslovenskej súťaže Enter programiáda, ktoré sa bude konať začiatkom júna v Bratislave. (doplnenie: Dievčatá získali na súťaži 4.miesto)

Nové možnosti 3D tlače prezentovali nielen deti z CVČ, ale aj šalianska firma Admasys, ktorá už niekoľko rokov spolupracuje so záujmovými útvarmi CVČ v oblasti informačných technológií. Niekoľko robotov predviedli na svojom stanovisku aj žiaci zo ZŠ  P. Pázmánya.

Členovia dramatického záujmového útvaru – divadelný súbor Notototíto  pod vedením Petry Sudorovej, predviedli ukážku zo svojho divadelného predstavenia, do ktorého pre účely Dňa robotiky zakomponovali aj robotov. Mladí divadelníci sa ujali role moderátorov a sprevádzali návštevníkov počas celého podujatia. Pripravili pre nich zaujímavé hry a súťaže, ako napríklad  stavbu najvyššej veže z Lega, Kahoot kvíz, dešifrovačku a ďalšie.

Podujatie bolo rozdelené na dve rovnaké časti počas dopoludnia a popoludnia. Vyvrcholením každého bloku bola tombola, do ktorej okrem CVČ prispeli aj spomenutí partneri a rodičia niektorých detí. Deň robotiky v CVČ si prišlo pozrieť takmer 300 návštevníkov.

V tento deň prebiehal aj „Medzinárodný deň múzeí a galérií“, pri príležitosti ktorého bola otvorená aj stála expozícia archeologického krúžku pri CVČ Šaľa . Expozíciu pod názvom Zo súčasnosti do minulosti doplnila aj jedinečná výstava starých pohľadníc Šale a okolia. Expozíciu, ktorá bola otvorená do 23,00hod. navštívilo 236 návštevníkov.

Zásluhu na rozvoji záujmových útvarov v oblasti vedy a techniky v CVČ má aj firma Amazon, ktorá prispela k otvoreniu Amazon STEM Kindloteky v priestoroch CVČ, ktorú doplnila niekoľkými robotmi a zariadeniami z oblasti informačných technológií.

Zamestnanci CVČ majú veľkú podporu v osobe riaditeľa CVČ Ing. Michala Malárika, ktorý podporuje všetky oblasti výchovy v CVČ. Pre zaujímavosť môžeme spomenúť , že už vo februári 1985 bolo vo vtedajšom DPM (Dom pionierov a mládeže) otvorené Okresné stredisko výpočtovej techniky detí a mládeže. Vtedy Duslo, n.p. Šaľa prevzalo patronát nad týmto strediskom. Súčasťou strediska boli aj špeciálne učebne výpočtovej techniky na Gymnáziu a SPŠCH Šaľa. V kronike CVČ z tohto obdobia môžeme čítať: „Krúžky výpočtovej techniky využívajú počítače PMD – 85 a ich vedúcim je Ing. Michal Malárik. Deti pod jeho vedením  pracujú aj na programovateľnom kalkulátore EMG – 666. Siedmaci Andrej Tabaček, Erik Melišek a Dušan Fábik  na „péemdéčkach“ s programovacím jazykom Žofka zostavujú rôzne programy.“
K najaktívnejším členom krúžkov informačných technológií patril Tomáš Hollý, ktorý roky spolupracoval s riaditeľom CVČ nielen pri vedení záujmových útvarov, ale aj pri realizácii mnohých úspešných projektov. Spoločne pracovali veľmi intenzívne s deťmi na projektoch celosvetového hnutia Malých debrujárov.

Toto boli začiatky, ale záujem o informačné technológie pretrváva dodnes. Detskému svetu vedy a techniky v CVČ sa naozaj darí. Podujatie si prišla pozrieť aj vedúca Školského úradu Mgr. Mariana Takáčová a nešetrila slovami chvály. Záujem občanov mesta o toto školské zariadenie je naozaj viditeľný a v dnešnej dobe veľmi potrebný. Veríme, že o výborných výsledkoch a zaujímavých projektoch z CVČ v oblasti vedy a techniky sa budeme dozvedať ešte veľa zaujímavých informácií.

Napísali: Iveta a Alena D.