Lego Spike Prime ovládané ovládačom PS4

Tento rok (december 2023) sme sa zapojili do súťaže Lego Robot Sumo Challenge vo Zvolene. Pri tejto príležitosti nám pán riaditeľ CVČ kúpil novú stavebnicu Lego Spike Prime. To sme však ešte netušili, aké ťažké bude vytvoriť robota, ktorý sa dá ovládať pomocou ovládača, nie pomocou programov, ktoré sú vytvorené v oficiálnej aplikácii ku Spike Prime.

Práve preto som sa rozhodla spísať krátky návod, ako vytvoriť ku Lego Spike Prime ovládač, resp. ako ovládať tohto robota inak, než pomocou oficiálnej aplikácie. Je dosť možné, že o pár mesiacov to už nebude fungovať. Lebo vyjde nová aktualizácia, zmažú aplikáciu ktorú na to používame a podobne…

Keď som hľadala návody ako na to, narazila som na rôzne youtube videá a webstránky, kde ukazovali aké je to jednoduché (hahaha 😀 ), trvalo nám to niekoľko dní, ale nakoniec sa nám to podarilo spojazdniť podľa tohto postupu. Nech teda tento návod poslúži všetkým, ktorí ho potrebujú 🙂 Veľa šťastia.

  1. Musíte urobiť downgrade u Lego Spike Prime (školská verzia, ktorá má žltý hub) z verzie 3 na verziu 2. Ak máte Mac alebo ChromeOS, tak to urobíte jednoducho pomocou oficiálnej Lego stránky (klik na návod). Pre nás ostatných Windowsákov postupujte podľa tohto youtube návodu (klik), pri ktorom použijete webstránku pybricks (klik).
  2. Môžete vyskúšať, či vám funguje hub s aplikáciou Spike Legacy, ktorá je aktuálne pre verziu 2. Buď si ju stiahnite zo Store alebo vyskúšajte online verziu. Pozor, stále vám to bude ponúkať verziu 3.
  3. Spike Legacy od vás môže pýtať update pre Hub OS. Môžeme ho dať, nezľaknite sa, trvalo to dosť dlho, okolo 15 minút trval update.
  4. Ďalšou časťou je, ovládanie robota pomocou nejakého ovládača. Toto sa zatiať dá robiť pomocou aplikácie Lego Mindstorms Robot Inventor, stiahnuť sa dá v Microsoft Store. Momentálne, keď otvorím túto aplikáciu, má verziu 10.5.0 a s ňou to fungovalo.
  5. Na prepojenie Lego Spike Prime pomocou tejto aplikácie a ovládača PS4, môžete použiť tento youtube návod, s ktorým som to robila aj ja a fungovalo. to.
  6. Vytvorte si nový projekt/program, Vľavo dole v rozšíreniach, viete pridať aj PS4 controller, ktorý vám otvorí nové bloky pre tento ovládač. Pridajte si ho, aby sme ho neskôr vedeli pripojiť a programovať.
  7. Dôležitá informácia – Ak vám vyskočí aktualizácia hubu, tak ju budete musieť dať, zrejme sa inak nebude dať nič iné robiť. Pravdepodobne vás to bez aktualizácie hubu nepustí. ALE ak vám vyskočí aktualizácia motorov, neodporúčam ju dávať. Keď som ju dala, všetko prestalo fungovať. Preto aktualizáciu motorov nie!, bol tam našťastie krížik na odmietnutie.
  8. Najviac sa mi osvedčil tento postup. Najprv pripojiť hub, až potom ovládač. Taktiež, robot s hubom musí byť ďalej od ovládača. Najlepšie je, ak po pripojení hubu, si dáte robota na zem, aby bol trochu ďalej od počítača, aby sa nerušil s ovládačom, ktorý budete chcieť pripojiť tiež cez bluetooth.
  9. Hub môžete pripojiť cez bluetooth aj kábel, mali by fungovať obe možnosti. Pripájajte ho priamo v aplikácii Robot Inventor.
  10. Ak sa vám hub pripojil, budete v aplikácii vidieť pri hube zelenú bodku.
  11. Potom si pripojte PS4 controller. Musíte ísť najprv do nastavení v počítači (vo Windowse) – „Nastavenie zariadení Bluetooth a iných zariadení“. Kliknite na „Pridať zariadenie“, potom na „Bluetooth“. Následne stlačte na PS4 ovládači naraz tlačidlo PS4 (v strede ovládača) a Share (vľavo vyššie). Držte ich dovtedy, kým ovládač nezobrazí v ponuke počítača. Vyberte ho.
  12. Potom sa prepnite do aplikácie, ak vám pri ovládači svieti zelená bodka, je pripojený, ak je fialová alebo iná, tak skúste stlačiť nejaké tlačidlo na ovládači. Ak som pohla joystickom, tak sa väčšinou bodka zmenila potom na zelenú, teda bol ovládač pripojený a následne sme ho vedeli programovať.
  13. Ukážkový program – vpravo hore vidíte aj pripojenie hubu a PS4 ovládača.

Deti si potom programy urobili úplne iné, omnoho komplikovanejšie, urobili aj aj na iné tlačidlá atď… Dokonca zistili, že Spike Prime ide cez túto aplikáciu ovládať aj pomocou mobilu iPhone….

Takže nakoniec sa nám podarilo spárovať PS4 ovládač a Lego Spike Prime, a teda sa deti mohli zapojiť do tejto Robot Sumo súťaže. Získali nakoniec 4.miesto, čo je krásne umiestnenie, na to, že pred tým sme sa nikdy nezapájali do podobnej súťaže a mali sme problémy s tým, ako ovládať Lego Spike Prime. Podľa rôznych informácií na internete, je omnoho ľahšie cez rôzne aplikácie ovládať staršie Legá ako NXT 2.0, či EV3, alebo modrý Spike Hub.

Snáď tento návod bude ešte istú dobu aktuálny a funkčný 🙂

Dúfam, že tento návod Vám pomohol, môžete mi zanechať spätnú väzbu na maili ivigeoinf(at)gmail.com

Veľa šťastia s programovaním.