Múzeum výpočtovej techniky

Vedeli ste o tom, že sa v Bratislave nachádza „múzeum“ alebo inak expozícia výpočtovej techniky? Nájdete tam staré počítače a iné IT prístroje…. táto expozícia obsahuje veľké množstvo rôznych starých počítačov až po nové smartphony a podobne.

Dejiny počítačov si môžete pozrieť v Bratislave na SAV – Stála expozícia dejín výpočtovej techniky. Určite je dobré tam napísať mail, či bude možné navštíviť toto miesto. My sme mali šťastie, že sme tam boli z vysokej školy. O exponátoch nám hovoril pán z múzea a taktiež náš učiteľ. Obaja toho o týchto počítačoch vedeli naozaj veľa.

Nájdete tam rôzne počítače… počítač, ktorý si pamätám z detstva sa nachádzal až v poslednej miestnosti 😀 Okrem počítačov je tam aj iná technika – kalkulačky, rôzne vstupné a výstupné zariadenia, dierny štítky, pravítka, kancelárska technika atď…

Prvý slovenský počítač

Hneď na začiatku nájdete tento počítač ↑ – prvý slovenský analógový počítač.

Nebudem to tu viac rozpisovať. Určite sa to oplatí vidieť, odporúčam navštíviť všetkým ITčkarom, žiakom na základných a strených školách a taktiež aj muzeálnym nadšencom. Expozícia je zameraná hlavne na hardvér, menej na softvér. Niektoré staré počítače sú ešte stále funkčné.

Mne osobne sa tam veľmi páčilo, bolo to zaujímavé. Nikdy pred tým som naživo tie veľké počítače nevidela, iba sme sa o nich učili. Je tu vidieť dobový pokrok, ako rýchlo sa vyvíjajú počítače, technika….

Doba ide tak rýchlo dopredu, ktovie čo nás čaká. Každopádne je super, že niekto takto zozbieral históriu počítačov, ktoré sa dostali do našich každodenných životov…..

Viac info: http://www.vystava.sav.sk/